De Nederlandse Kampioenschappen worden van 2 tot en met 9 juli in stadion Galgenwaard in Utrecht gehouden. De thuisbasis van FC Utrecht is de eerste week van juli het toneel waarop de sterkste schakers van Nederland hun kunsten zullen vertonen met als inzet de nationale titels algemeen en vrouwen.

De Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) bestaat dit jaar 150 jaar. Het jubileumjaar heeft geleid tot een topbezetting op het NK.

Voor het eerst sinds 2015 geeft wereldtopper Anish Giri (4 nationale titels, nummer 7 wereldranglijst) weer acte de presénce, maar hij zal het niet makkelijk krijgen om in het knock-out format een vijfde titel aan zijn palmares toe te voegen.

Allereerst is daar Jorden van Foreest (kampioen in 2016, nummer 37 wereldranglijst) de enige andere Nederlander met een rating van boven de 2700. Regerend kampioen Erwin l’Ami is net als Anish en Jorden direct geplaatst voor de tweede ronde, waar dit drietal gezelschap zal krijgen van de vijf winnaars uit de eerste ronde.

Onder de tien spelers die starten in ronde 1 bevinden zich de oud-kampioenen Max Warmerdam, Sergey Tiviakov en Dimitri Reinderman. Verder mogen ook Benjamin Bok en Erik van den Doel tot de kanshebbers worden gerekend.

Het NK Vrouwen wordt in 2023 gespeeld in de vorm van een dubbelrondige vierkamp. De deelnemers zijn Eline Roebers, Robin Duson, Arlette van Weersel en Anna-Maja Kazarian. Grote favoriet voor de titel is de 17-jarige Eline, zij staat derde op de mondiale juniorenranglijst bij de meisjes.

Voorzitter van de KNSB, Bianca de Jong-Muhren, kijkt uit naar het NK: “Prachtig dat we als oudste schaakbond van de wereld, en oudste sportbond van Nederland, in de Galgenwaard neerstrijken voor het sterkst bezette NK Schaken ooit. Het wordt een fantastisch event!’’

links:

Lijst kampioenen

Jubileum KNSB 150 jaar