GM Max Warmerdam (midden) heeft zijn deelname aan het NK al toegezegd. (foto Mark Livshitz, EK landenteams 2023)

Het NK schaken wordt dit jaar van 6 t/m 13 juli gehouden in Utrecht en het belooft een mooi toernooi te worden met een topbezetting en heel veel leuke side-events. Van twee voormalige kampioenen is al bekend dat ze sowieso meespelen: GM Max Warmerdam en WGM Anne Haast.

Locatie is net als vorig jaar stadion Galgenwaard. Inzet van de strijd: de nationale titel algemeen en de nationale titel bij de vrouwen. Wie worden de winnaars van dit kampioenschap met z´n rijke historie die teruggaat naar 1909?

NK Algemeen

Aan het NK Algemeen zullen 16 spelers meedoen. Ze spelen vier ronden in een knock out toernooi. Na de eerste ronde zijn er dus nog acht spelers over, na de tweede ronde nog vier en na de derde ronde nog twee, die vervolgens de finale spelen om het kampioenschap. In elke ronde speelt men tweemaal tegen elkaar en als er geen beslissing is volgt een tiebreak. Er is een prijzenpot met o.a. voor de kampioen een geldprijs van 6.000 euro. Oud-kampioen GM Max Warmerdam heeft zijn deelname al toegezegd.

Plaatsingstoernooi

Voor het NK Algemeen is er op 8 en 9 juni in Utrecht eerst ook nog een plaatsingstoernooi voor regionale kampioenen. Hierbij strijdt men om twee NK-tickets. De overige 14 deelnemers worden geselecteerd op basis van een plaatsingslijst.

Frans Peeters Frans Peeters
Anne Haast werd vijfmaal vrouwenkampioen, de laatste keer in 2021 waarvan deze foto is. (foto Frans Peeters)

NK Vrouwen

Aan het NK Vrouwen doen 12 speelsters mee. Vijfvoudig kampioene Anne Haast heeft haar deelname al toegezegd. Ook de vrouwen spelen een knock-out toernooi met minimatches van twee partijen, eventueel gevolgd door een tiebreak. De vier met de hoogste rating zijn de eerste ronde vrij. Nieuw dit jaar is dat ook de meisjeskampioenen in de leeftijdscategorieën A (t/m 18 jaar), B (t/m 16 jaar) en C (t/m 14 jaar) mogen meedoen. Net als bij de mannen gaat plaatsing op volgorde van de plaatsingslijst; als de plaatsingslijst op is gaat men door met de vrije inschrijving. Iedereen kan zich kandideren door een mail te sturen naar Koos Stolk.

Toernooidirecteur

De nieuwe toernooidirecteur is Jan Jaap Janse, die 15 jaar voorzitter was van Paul Keres in Utrecht en ook onder meer bekend is van de organisatie van het Open Kampioenschap van Utrecht. Jan Jaap wil het NK graag levendiger maken en hij zou het mooi vinden om elke dag een vol huis te hebben. “We willen niet alleen de clubspelers binnenhalen, maar vooral ook de niet-clubleden.” Daarom is hij blij dat er een leuk programma is met allerlei side-events waar bezoekers aan mee kunnen doen.

Jan Jaap Janse, toernooidirecteur van het NK.

Side-events

Het nevenprogramma vermeldt o.a. diverse toernooien zoals een jeugdtoernooi, een rapidtoernooi en een snelschaaktoernooi. Heel leuk is ook het NK omnisimultaan (iedereen speelt meerdere partijen tegelijk). Ook heel leuk maar iets serieuzer is het NK snelschaken voor clubteams, waarbij de teams voor de eeuwige roem en eer gaan.

Hand & Brain

Ook heel leuk is het event ´Hand & Brain´, waarbij je een koppel vormt met iemand en de ene speler de ´Brain´ is die tegen zijn maat zegt met welk stuk hij wil spelen. Die maat (de ´Hand´) moet bedenken wat hij of zij dan met dat stuk gaat doen.

Filmpje: Anna en Pia Cramling spelen Hand & Brain.

Commentaar

Zowel online als in het stadion wordt er tijdens het NK commentaar gegeven door Stefan Kuipers en Nick Maatman.

Zie ook:

Website NK schaken