De eerste kwalificatie van in totaal drie van het NK VO (Nederland Kampioenschap voor schoolteams uit het Voortgezet Onderwijs) op vrijdag 9 november werd in beide categorieën een overwinning voor de spelers van het Stedelijk Gymnasium Leiden.

In categorie algemeen pakte het Trinitas Gymnasium Almere het tweede ticket voor de teamfinale en in categorie eerste twee leerjaren het College Hageveld VIA uit Heemstede. Dat was overigens heel knap omdat zij maar met drie van de vier spelers de toernooikamer hadden gehaald. Hun vierde speler kon zodoende geen punten scoren. De teamfinale is dit jaar op een buitenlocatie van het Tata Steel Tournament, op woensdag 16 januari 2019 in Alkmaar.

Op vrijdag 23 november staat de tweede kwalificatie gepland en beginnen de resterende spelers weer op nul. Ook kunnen dan weer nieuwe teams inschuiven. De titelverdediger Topsporttalentschool Groningen heeft al aangekondigd ook een poging te gaan wagen, maar wellicht pas op 7 december.

De spelers van de geplaatste teams zijn uitgesloten van de nog resterende kwalificaties. Alle kwalificaties vinden plaats op Chess.com.