Met maar liefst ruim 180 landen in de open categorie, en ruim 150 landen bij de vrouwen, heeft de 43e Olympiade in het Georgische Batoemi een nieuw deelnamerecord gevestigd. Beide Nederlandse teams zijn de rustdag ingegaan met vier matchoverwinningen en een nederlaag. De mannen begonnen voortvarend met 4-0 overwinningen op Libanon en Schotland, en de vrouwen deden weinig voor hen onder met 4-0 tegen Panama en een 3-1 overwinning op IJsland.
In de derde ronde volgde er een kink in de kabel. De mannen moesten het opnemen tegen het als eerste geplaatste team van de Verenigde Staten. De Olympiade favoriet trad in de sterkste opstelling aan. Giri en Van Wely speelden met wit, maar beiden werden effectief geneutraliseerd door respectievelijk Caruana en Nakamura. Amerika had de duidelijke bedoeling om het ‘af te maken’ op de witborden. Jorden van Foreest had door nauwkeurig verdedigen met zwart echter een vrijwel gelijke stelling weten te bereiken. Een blunder zorgde helaas voor een opgesloten paard en alsnog een nul. Erwin l’Ami had een zware middag met zwart tegen Wesley So waardoor het uiteindelijk uitliep op een 3-1 nederlaag.
Ook de vrouwen verloren in de derde ronde, maar zij waren bepaald niet kansloos tegen Slovenië. Weliswaar had Iozefina Paulet een optimistische kwaliteitswinst moeten bekopen met een nederlaag, maar Rosa Ratsma haalde op bord 4 overtuigend het punt binnen, en Zhaoqin Peng had op het topbord remise gespeeld. Anne Haast had ondertussen een strategisch sterke partij bekroond met een leuke combinatie en de overwinning leek een kwestie van tijd totdat zij de laatste truc van haar tegenstander overzag.
Gelukkig vonden beide Nederlands teams na de derde snel de weg omhoog weer. De mannen lieten geen twijfel over hun ambities bestaan met een 4-0 overwinning op Tadzjikistan en een 3,5-0,5 zege op Litouwen. Voor de vrouwen volstond twee keer een 3-1 zege. Eerst op Noorwegen en vervolgens op Montenegro.
Na 5 ronden staan zowel de mannen als de vrouwen op de gedeelde 8e plaats en is alles nog mogelijk. Na de rustdag nemen de mannen het op tegen het verrassend goed spelende Georgië 3 (het gastland heeft het recht op meerdere deelnemende teams), dat eerder met slechts 1,5-2,5 van de V.S. verloor. De vrouwen wacht in de zesde ronde Luxemburg. Voor beide matches geldt dat Nederland duidelijk favoriet is. De partijen in ronde 6 zijn op zondag 30 september live te volgen vanaf 13.00 uur Nederlandse tijd.
Live partijen    
De officiële website      
Uitslagen Nederlandse mannen
Uitslagen Nederlandse vrouwen           
Interview met Anish Giri na ronde 2     
Interview met Loek van Wely na ronde 2