Paco Ŝako is een van het klassiek schaak afgeleid nieuw denksportspel. In plaats van oorlog als uitgangspunt zijn Harmonie en Vrede de grondgedachten van het spel. Samen spelenderwijs leren hoe in harmonie te werken naar Vrede. Paco Ŝako is esperanto en betekent Vrede Schaak; het is echt een spel met een boodschap.

Liefdevolle omarming

Maar Paco Ŝako is ook een prachtig bedacht en uitgewerkt nieuw spel. Het lijkt op schaak maar het spel is heel anders. Er worden geen stukken geslagen, maar er worden koppels gevormd die beide spelers mogen verzetten. Meervoudige zetten zijn toegestaan en daardoor ontstaan er verrassende kettingreacties. Doel van het spel is, net als bij gewoon schaak, de koning te winnen. Maar nu niet in oorlog met strijd, maar door een liefdevolle omarming win je diens hart en daarmee zijn hele koninkrijk en ook het spel: Paco!

Speciale dag

Op zaterdag 18 mei 2019 organiseren de ontwikkelaars van Paco Ŝako een speciale dag in het Nationaal Denksport Centrum / NDC den Hommel in Utrecht waar ze het spel demonstreren en uitleggen.

  • 13.00 – 14.00 uur, Loop met speluitleg, muziek, film en kennismaking
  • 14.00 – 16.00 uur, Presentatie van het spel en toelichting op de ideologie door bedenker Felix Albers. Panel dialoog / discussie
  • 16.00 – 18.00 uur, Informeel gedeelte met borrel, muziek en volop gelegenheid om Paco Ŝako te (leren) spelen.

Zie ook:

https://www.pacosako.com/