Lennart Ootes Lennart Ootes
Anish Giri. (foto Lennart Ootes)

Na een rustdag zijn alle vier partijen in ronde 4 van het Kandidatentoernooi in remise geëindigd. Het was de eerste keer in Ekaterinenburg dat er tijdens een ronde geen enkele beslissing viel. Anish Giri speelde met zwart remise tegen Ding Liren.

Dat er geen beslissingen vielen wil niet zeggen dat er niet hard gevochten werd door de Kandidaten. Anish Giri speelde tegen de Catalaanse opstelling van de Chinese grootmeester in de stijl van AlphaZero, het kunstmatige intelligentieprogramma dat het spel van de wereldtoppers de afgelopen anderhalf jaar behoorlijk heeft beïnvloed. De Nederlander rukte met beide randpionnen op, waarbij met name de opmars van de h-pion Ding verontrustte. Hij besloot daarom tot het veilige 18.Pf4 waarmee hij Anish min of meer dwong tot ruil van de randpion. Uiteindelijk werden de meeste stukken geruild en ontstond een gelijkstaand eindspel.

Fabiano Caruana bediende zich van dezelfde strategie als Anish, door met wit in een Grunfeld-Indisch zijn h-pion op te laten rukken tot h6. Ian Nepomniachtchi kwam onder druk te staan, maar toen de Amerikaan vervolgens onnauwkeurig verder ging, was de Rus de enige die mocht hopen op meer dan een halfje in een eindspel met lopers van gelijke kleur. De remisegrens werd echter nergens overschreden. Dat laatste was ook het geval in de partij tussen Wang Hao en Kirill Alekseenko. De Chinese grootmeester moest berusten in remise in een eindspel met een toren en 3 pionnen tegen een loper en 5 pionnen.

De meest spectaculaire partij was die tussen Maxime Vachier-Lagrave en Alexander Grischuk. Dat had veel te maken met de bizarre indeling van zijn bedenktijd die de Russische grootmeester eropna houdt. De eerste 16 zetten in de ‘Berlijnse Muur’, een belangrijke variant van de Spaanse opening, waren identiek aan die in de partij Nepomniachtchi-Grischuk uit de tweede ronde. Niettemin presteerde Grischuk het om op zet 18 een uur na te denken. In het uiterst complexe en scherpe eindspel dat ontstond had Grischuk vervolgens slechts een minuut per zet om de lastigste beslissingen te nemen. Juist in die fase miste de Fransman op zet 30 een goede kans, waarna de partij alsnog in remise eindigde.

Zondag neemt Anish Giri het met wit op tegen Fabiano Caruana in de vijfde ronde, ook die is weer live te volgen vanaf 12.00 uur Nederlandse tijd via de officiële website