In september vieren we de start van het nieuwe schaakseizoen met de tweede editie van de Schaak-Off. Vorig jaar was een enorm succes! Er speelden ruim 1200 schakers, verdeeld over zo’n 80 clubs in heel Nederland. Natuurlijk gaan we er dit jaar voor om ons schaakenthousiasme met nóg meer mensen te delen. En we zijn goed op weg, want er doen dit jaar nu al 95 clubs mee! Daarnaast willen we natuurlijk ook meer deelnemers. Heb jij je al ingeschreven?

Een uniek, gratis toernooi
Het bijzondere van de Schaak-Off is dat dit toernooi écht voor iedereen is. Jong, oud, ervaren, beginner, clublid of -loos: iedere schaakliefhebber kan gratis deelnemen! In samenwerking met regionale bonden en schaakclubs stimuleren wij op die manier mensen om fysiek bij elkaar te komen en een goede pot te schaken. En het is voor jezelf natuurlijk een mooie kans om erachter te komen hoe sterk je schaakt.
“Er spelen allemaal mensen mee die we nog nooit hebben gezien, die hadden we anders echt niet op de radar” – Allesandero di Bucchianico

Ook uniek is dat er door heel Nederlands schaakclubs hun deuren openen voor dit toernooi. Met bijna 100 deelnemende clubs in heel Nederland, kies je als deelnemer zelf waar je meespeelt en hoeft (bijna) niemand ver te reizen. Deze opzet zorgde vorig jaar voor veel nieuwe gezichten bij de clubs. Zoals cluborganisator Allesandero di Bucchianico van schaakclub ESV (Eindhoven) het toen vertelde: ‘Ik zie echt heel veel mensen die we helemaal niet kennen. Mensen die we niet eens op de radar hadden en die komen nu gewoon een avond schaken.’

Schaak-off in Eindhoven
Deelnemers op hun beurt gaven aan dat ze het leuk vonden om op deze laagdrempelige manier een keer een clubavond te bezoeken. Oud-clubleden gaven aan dat ze het leuk vonden meer dan één partij op een avond te spelen. Zoals Jan Dobbelstein zei: Een potje van een minuut of twintig is hartstikke leuk! Ik speel vanavond minimaal 3 partijen en misschien nog wat meer voor de lol.”
De toernooiopzet: van voorronde naar landelijke finale
De Schaak-Off is een landelijk toernooi, maar start met lokale voorrondes. Iedere speler wordt ingedeeld in een poule van vier spelers. De poules worden ingedeeld op ervaring en niveau, zodat er gelijkwaardige en spannende partijen zijn voor iedereen. Zo maken alle deelnemers kans om zich te plaatsen voor de regiofinales en uiteindelijk de landelijke eindfinale!
“Dit is het leukste toernooi waar we de afgelopen 10 jaar aan hebben meegedaan!”

In de finale speelden weer 20 aparte poules hun eigen finales. Twee deelnemers en clubleden uit Hoevelaken vertelden dat ze De Schaak-Off het leukste toernooi vonden waar ze in 10 jaar tijd aan hadden meegedaan. Vooral de meerdere rapidpartijen op een avond en de diversiteit in spelers vonden ze erg geslaagd. Zo deelden ze de auto op weg naar de regiofinale met een 87-jarige en een 12-jarige speler.

Schaak-off in Den Haag
Oftewel: een mooie kans voor jou om eens te shinen bij een echt toernooi of om eens kennis te maken met onze mooie schaaksport. Bij de eerste editie in 2021 speelden ruim 500 niet-leden mee met dit mooie event! Bijna 20 procent daarvan is erna lid geworden of overweegt het. En dat vinden wij prachtig. Daarom voeren wij ook dit jaar weer landelijk campagne om zoveel spelers te bereiken en daarnaast bieden wij clubs hulp aan bij de organisatie.
Inschrijven maar!
Voel jij al schaakkriebels en wil jij je meten met andere schakers? Mooi! Schrijf je dan in via https://schaakoff.nl/ en kom erachter hoe sterk jij schaakt. Wij kijken er in ieder geval alvast ontzettend naar uit. En we maken er samen een nóg groter schaakfeest van voor iedereen.