De Spelersraad is een feit! Voorzitter Bianca de Jong-Muhren (namens de KNSB) en grootmeester Loek van Wely (namens de topspelers) hebben hun handtekening gezet onder de samenwerkingsovereenkomst.

De Nederlandse schaakwereld heeft sinds dit weekeinde officieel een spelersraad die de belangen van de topspelers behartigt. Voorzitter Bianca de Jong-Muhren (namens de KNSB) en grootmeester Loek van Wely (namens de topspelers) hebben hiervoor zaterdag jl. een samenwerkingsovereenkomst getekend. De ondertekening vond plaats in Wijk aan Zee, waar momenteel het Tata Steel Chess Tournament wordt gehouden.

Waarom een spelersraad? En wat gaat deze doen? Redacteur websites KNSB Frank Clevers stelde enkele vragen. Deze worden beantwoord door Technisch Directeur van de KNSB, Jeroen Bosch.

Waarom een spelersraad?

“Vanaf 1 januari 2024 is het vanuit NOC*NSF voor de Nederlandse sportbonden verplicht om zo’n raad te hebben. Zij noemen dit officieel een ‘gedragen atletenvertegenwoordiging’. Maar we doen dit nu niet alleen omdat het wordt opgelegd. Een spelersraad was al langer een wens van (verschillende) KNSB-besturen. Er zijn periodiek ook wel verschillende vormen van spelersvertegenwoordiging geweest, maar erg officieel is het nooit geworden. Daarom is het mooi dat we nu wel een officiële spelersraad hebben.”

Wie zitten in de spelersraad?

“De spelersraad bestaat voorlopig uit GM Loek van Wely (voorzitter), IM Tea Lanchava en GM Roeland Pruijssers. Nadat we de afgelopen tijd met een groep topspelers contact hebben gehad, bleek dat zij hiervoor beschikbaar zijn. Maar dit is nog niet de definitieve samenstelling. Zij zijn nog niet officieel gekozen. Komend voorjaar worden nog verkiezingen georganiseerd.”

Wie mag zich beschikbaar stellen en wie mag er stemmen?

“Dat moet nog precies vastgesteld worden, maar het zal er waarschijnlijk in grote lijnen op neerkomen dat het om de spelers en speelsters gaat die aan het Nederlands Kampioenschap zouden kunnen meedoen. Maar mogelijk zouden ook nog enkele anderen in aanmerking kunnen komen.”

De KNSB hoort natuurlijk graag hoe de topspelers aankijken tegen het NK.

Technisch Directeur Jeroen Bosch van de KNSB

Wat is de belangrijkste functie van de spelersraad?

“Het belangrijkste is samenwerken en elkaar wederzijds sterker maken. Dit staat ook zo in het document beschreven dat door Bianca namens de KNSB en door Loek namens de spelers is ondertekend. Een goed voorbeeld is het NK Algemeen en Vrouwen. De KNSB hoort natuurlijk graag hoe de topspelers aankijken tegen het NK. Dat kan gaan over de formule, de plaats op de wedstrijdkalender enz. Omgekeerd informeren wij als KNSB de spelersraad ook over hoe gesprekken gaan met mogelijke sponsoren, aan welke speelomstandigheden wij denken, de speellocatie enz.”

Er zal regelmatig overleg zijn?

“Inderdaad. Als Technisch Directeur van de KNSB ben ik het eerste aanspreekpunt. We zullen volgens een rooster vaste overlegmomenten hebben. Minstens een keer per jaar zal een bestuurslid van de KNSB aanschuiven. De spelersraad zorgt er op zijn beurt voor dat zij de wensen en meningen van de topspelers inventariseren zodat ze ook namens die spelers kunnen spreken.”

Welke bevoegdheid heeft de spelersraad? Geven ze alleen advies?

“Het is inderdaad advisering. Wij kunnen de spelersraad om advies vragen, maar ze zijn ook bevoegd om ongevraagd voorstellen te doen over alle onderwerpen die met topschaak te maken hebben. Ze kunnen mij als Technisch Directeur advies geven, maar met de adviezen kunnen ze zich ook tot de hele organisatie van de bond richten. Natuurlijk zijn de adviezen voor ons belangrijk en worden ze heel serieus genomen. Stel dat de bond een besluit neemt dat afwijkt van een schriftelijk advies, dan zal dat schriftelijk goed gemotiveerd moeten worden. Dat is niet voor niets ook zo in de samenwerkingsovereenkomst vastgelegd.”