NKVO-1eprijs-teams-VOI

Op 19 januari vonden de finales plaats van het NK VO (Nederlandse Kampioenschappen voor schoolteams Voortgezet Onderwijs. 20 teams (90 leerlingen) hadden een middag vrij gekregen om te schaken om de Nederlandse titels.
De locatie was bij het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee. Wat een mooie entourage!

De Masters speelden deze dag in de Arena, de Challengers hadden een vrije dag, dus genoeg ruimte voor de middelbare scholieren. Er werd gestreden in drie categorieën: Algemeen (VO I), Eerste twee leerjaren (VO II) en een categorie waarbij slechts 1 clubspeler opgesteld mocht worden (VO III). Deze categorie is speciaal bedoeld om leerlingen die niet op een club zitten de kans te geven ook deel te laten nemen. Inmiddels is deze categorie groter qua aantal deelnemers dan de andere categorieën. In de finale zagen we hier ook veel nieuwe scholen.

Uitslag VO I
Al vrij snel werd duidelijk dat de titel naar of het Huygens Lyceum uit Eindhoven zou gaan of het Gymnasium Novum uit Voorburg. Ze speelden 2-2 tegen elkaar en slechts 1,5 bordpunt maakte het verschil halverwege in het voordeel van Eindhoven. Deze voorsprong wisten ze te behouden daarmee de titel. Het Erasmiaans Gymnasium Rotterdam wist nipt de andere teams voor te blijven en pakte de derde plaats.

De top 3:

  1. Huygens Lyceum – Eindhoven
  2. Gymnasium Novum – Voorburg
  3. Erasmiaans Gymnasium – Rotterdam

Individuele topscorers VO I:
bord 1: Prajit Sai Kumar
bord 2: Dylan Achuthan
bord 3: Tommy Grooten
bord 4: Ethan Chua

Eline Roebers met de Topscorers VO I (foto EvB)

Zie hier voor de volledige uitslagen VO I

Uitslag VO II
In deze categorie ging het tussen Utrechts Stedelijk Gymnasium en het Cygnus Gymnasium Amsterdam. In de slotronde speelde ze om de titel. Het Cygnus won ruim met 3,5 – 0,5 en daarmee de titel. Utrecht werd tweede, voor het St. Ignatius gymnasium Amsterdam.

De top 3:

  1. Cygnus Gymnasium Amsterdam
  2. Utrechts Stedelijk Gymnasium
  3. St. Ignatius gymnasium Amsterdam
Eline Roebers met het winnende team bij VO II (foto EvB)

Individuele topscorers VO II:
bord 1: Jonathan Vijver
bord 2: Joel Groenewoud
bord 3: Max de Vreugd-Pezo
bord 4: Kayen Chardon / Yannick Beltman

Zie hier voor de volledige uitslagen VO II

Uitslag VO III
Ook in deze een echte finale. In de slotronde speelden Het Coornhert Gymnasium Gouda en het Huygens Lyceum Eindhoven tegen elkaar om de titel. Het Coornhert won met 2,5 – 1,5 en de titel! Gefeliciteerd. Het Huygens Lyceum werd tweede, voor het Christelijk Lyceum Zeist.

De top 3:

  1. Coornhert Gymnasium – Gouda
  2. Huygens Lyceum – Eindhoven
  3. Christelijk Lyceum – Zeist
Eline met het winnende team van het Coornhert Gymnasium Gouda (foto EvB)

Individuele topscorers VO III:
bord 1: Aron Kreijkes / Zeno Voskamp / Lucien Hiemstra
bord 2: Nander Post
bord 3: Marijn Wilbrink / Taha Raja
bord 4: Jilles van Vliet

Zie hier voor de volledige uitslagen VO III

Met dank aan Eline Roebers (deelneemster aan de Challengers van het Tata Steel Chess Tournament en lid van TeamNL) alle begeleiders, horeca mensen van de Moriaan en de gastvrijheid van het Tata Steel Chess Tournament. Zie voor de foto’s onze fotopagina:

Fotopagina van het NK VO 2023