Voor Anish Giri is het de tweede keer dat hij zich geplaatst heeft voor het Kandidatentoernooi. (foto Harry Gielen)

Dinsdag 17 maart wordt in Ekaterinenburg (Rusland) de eerste ronde gespeeld van het Kandidatentoernooi. De Nederlander Anish Giri is een van de deelnemers. De winnaar van dit toernooi wordt de uitdager van wereldkampioen Magnus Carlsen.

Teruggetrokken

De wereldwijde Corona-crisis heeft ook gevolgen gehad voor het Kandidatentoernooi maar het evenement met slechts acht deelnemers gaat door, waarbij er wel speciale veiligheidsmaatregelen zijn genomen. Voor de Azerbeidzjaan Teimour Radjabov gingen de maatregelen van de wereldschaakbond FIDE niet ver genoeg – hij riep op tot uitstel van het toernooi – en trok zich vervolgens terug van deelname. Conform de reglementen is Radjabov vervangen door de Franse grootmeester Maxime Vachier-Lagrave.

De acht kandidaten

De acht kandidaten zullen elkaar in Rusland in een dubbelrondig toernooi bestrijden. De deelnemers zijn Fabiano Caruana, Ding Liren, Alexander Grischuk, Ian Nepomniachtchi, Maxime Vachier-Lagrave, Anish Giri, Wang Hao en Kirill Alekseenko.

Favoriet

Fabiano Caruana was de winnaar van de vorige editie van het Kandidatentoernooi en geldt ook nu als favoriet, zeker na zijn zege in januari van dit jaar in de Tata Steel Chess Masters in Wijk aan Zee. Ook de Chinese grootmeester Ding Liren wordt door de experts getipt. Voor Anish Giri is het de tweede keer dat hij zich geplaatst heeft voor het Kandidatentoernooi, voor de Nederlander pleit dat hij de op één na jongste deelnemer is in het veld en toch al zeer ervaren op dit niveau.

Giri speelt op 17 maart om 12.00 uur Nederlandse tijd  in de eerste ronde met wit tegen Nepomniachtchi. De partijen zijn live te volgen via de officiële website