Op 16 januari is de finale gespeeld van het NK schaken voor schoolteams Voortgezet Onderwijs in Alkmaar tijdens de Tata Steel Chess on Tour. In de Laurenskerk hadden de 12 finale teams (twee maal 6 teams van 4 leerlingen) een bijzondere speelomgeving met een groot orgel op de achtergrond. Er werd gespeeld in de categorie eerste twee leerjaren (onderbouw) en de categorie algemeen (bovenbouw). Het Stedelijk Gymnasium Leiden was zeer sterk vertegenwoordigd. Zij waren met 4 finale teams aanwezig ( 1 algemeen en 3 eerste twee leerjaren) en wonnen beide categorieen. Een unicum!
De teams hadden zich geplaatst voor deze bijzondere finale via aan van de drie online kwalificatietoernooien. In de finale traden zodoende de sterkste teams aan.
In de finale werden 5 ronden gespeeld waarbij elk team elk ander team eenmaal trof.
Eindstand categorie Algemeen won het Stedelijk Gymnasium Leiden al haar wedstrijden, tweede werd het Erasmiaans Gymnasium Rotterdam en derde Het Leidsche Rijn College Utrecht.
Eindstand categorie Algemeen (VO I, mp = matchpunten, bp = bordpunten)
1. Stedelijk Gymnasium Leiden, 10 mp, 15,5 bp
2. Erasmiaans Gymnasium Rotterdam, 7 mp, 12 bp
3. Leidsche Rijn College Utrecht, 6 mp, 11 bp
In categorie eerste twee leerjaren was het Stedelijk Gymnasium Leiden 1 duidelijk de sterkste. Ze speelden alleen gelijk tegen het 2e team van hun school. College Hageveld Heemstede werd tweede en het Bataafs Lyceum Hengelo derde. Het College Hageveld Heemstede werd deze dag nog gefilmd door een camera ploeg van het NOS Jeugdjournaal. 
Eindstand categorie eerste twee leerjaren (VO II)
1. Stedelijk Gymnasium Leiden 1, 9 mp, 15,5 bp
2. College Hageveld Heemstede, 8 mp, 12 bp
3. Bataafs Lyceum Hengelo, 5 mp, 10 bp
De opening werd gedaan door de Stadsdichter van Alkmaar, Joris Brussel. De eerste zet door Kareem van Tata Steel Chess. De prijsuitreiking werd door Iozefina Paulet (KNSB bestuurslid jeugd) en Grootmeester Loek van Wely verzorgd. Loek heeft daarna ook nog een partij tegen leerlingen geschaakt. Deze kregen uiteraard alle hoeken van het veld te zien, maar de leerlingen vonden het geweldig! 
Individuele topscorers:
Bord 1 VO I: Tim Grutter 4 uit 5
Bord 2 VO I: Cedric Kerkmeester 4,5 uit 5
Bord 3 VO I: Stefan Vleming 3 uit 3
Bord 4 VO I: David Sonneveld en Kiri Arnold beiden 3 uit 3
Bord 1 VO II: Shrey Jaitly en Wahe Boghossian bieden 3,5 uit 5
Bord 2 VO II: Lorin Arnold 4,5 uit 5
Bord 3 VO II: Thomas Kentstra 5 uit 5
Bord 4 VO II: Xander van Gentevoort 4 uit 5
Het NK VO werd mede mogelijk gemaakt door de KNSB, het Tata Steel Chess Tournament en de gemeente Alkmaar.