Tijdens de 80e jubileumeditie van het Tata Steel Chess Tournament zullen de grootmeesters van de Tata Steel Masters ook een ronde spelen in Groningen en in Hilversum, zo heeft de organisatie van het schaaktoernooi vandaag bekendgemaakt.
Op woensdag 17 januari 2018 spelen de internationale schaaktoppers in Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum. Op woensdag 24 januari doen ze Groningen aan, waar ze achter het bord plaatsnemen in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. De jubileumeditie van het Tata Steel Chess Tournament vindt traditiegetrouw plaats in Wijk aan Zee, van 12 tot en met 28 januari 2018. Tijdens het evenement spelen de grootmeesters van de Tata Steel Masters onder de noemer Tata Steel Chess on Tour twee rondes op toplocaties elders in het land. Alle speeldagen van het Tata Steel Chess Tournament, zowel in Wijk aan Zee als in Groningen en Hilversum, zijn gratis toegankelijk voor belangstellenden en zijn ook online live te volgen. Het is de vijfde keer dat het Tata Steel Chess Tournament ‘on tour’ gaat. Het deelnemersveld wordt in het najaar bekendgemaakt.
Verbindende factor
“Ook dit jaar willen we tijdens ons toernooi de aandacht vestigen op de verbindende kracht van de schaaksport”, aldus Myra Rooselaar, voorzitter van het Tata Steel Chess Tournament. “In Wijk aan Zee zullen wederom jong en oud, mannen en vrouwen en amateurs en wereldtoppers gelijktijdig achter het bord aanschuiven. In alle speelsteden zullen speciale activiteiten worden georganiseerd voor jongeren, in lijn met het “Future Generations” omgevingsbeleid van Tata Steel. We gaan ook door met het stimuleren en ondersteunen van initiatieven die de schaaksport benutten om jongeren van uiteenlopende culturele achtergronden met elkaar te verbinden”, aldus Rooselaar.
“Groningen en Hilversum hebben beide een prominente plek in de historie van de schaaksport in ons land”, aldus toernooidirecteur Jeroen van den Berg. “De KRO organiseerde tussen 1982 en 1991 tien trainingsmatches voor Jan Timman, onder meer tegen toenmalig wereldkampioen Kasparov. En de stad organiseerde meerdere malen het NK Schaken, onder meer op het Mediapark. Groningen is de thuisstad van schakers als onder meer de familie Van Foreest, Sipke Ernst, Sergei Tiviakov en Jan Werle. In 2013 organiseerde de stad een rematch tussen Karpov en Timman. Groningen was in 1997 gastheer van het WK Schaken en organiseerde meer dan twintig keer het Europees Kampioenschap tot twintig jaar. Kortom: prima keuzes voor de uitstapjes van de jubileumeditie van het Tata Steel Chess Tournament”, aldus Van den Berg.
Paul de Rook, wethouder Groningen: “Grootmeesters in Groningen. Dat klinkt niet alleen mooi, maar is ook heel logisch. De denksport is in Groningen sterk vertegenwoordigd. Zo trekt het jaarlijkse schaakfestival steevast veel schaakliefhebbers naar de stad. Gaststad zijn voor het Tata Steel Chess Tournament is niet alleen een grote eer, maar sluit ook goed aan bij het gemeentelijk sportbeleid om talenten uit de regio een podium te geven en om via sport verbindingen tot stand te brengen met andere partijen.”
Elmer Sterken, Rector Magnificus Rijksuniversiteit Groningen: “De Rijksuniversiteit Groningen is vereerd de wereldschaaktop in ons Academiegebouw te ontvangen. De universiteit is een logische plek voor een schaaktoernooi. Het Tata Steel Chess Tournament brengt wetenschap, bedrijfsleven en de schaaksport bij elkaar in het hart van Groningen. We kijken uit naar de mogelijkheden die de organisatie van dit evenement brengt.”
Floris Voorink, wethouder Sport Hilversum: “Hilversum is zeer verheugd dat wij de beste schakers van de wereld mogen ontvangen in Beeld en Geluid. Het onderschrijft de lange schaaktraditie die Hilversum kent. Wij zullen samen met het HSG (Hilversums Schaak Genootschap), het onderwijs, bedrijfsleven en Beeld en Geluid een inspirerend programma samenstellen, waarbij schaken en (nieuwe) media centraal zullen staan, zoals past bij Hilversum Mediastad.”
Staal en schaken: creativiteit en innovatie
Het Tata Steel Chess Tournament heeft een lange historie. Ooit begonnen als personeelstoernooi van het staalbedrijf is het uitgegroeid tot een internationaal toernooi van wereldformaat, waar zowel grootmeesters als amateurs hun agenda’s voor vrijhouden. Tata Steel kiest voor schaken, omdat schaken gericht is op strategisch denken en op het vinden van creatieve oplossingen voor complexe vraagstukken. Tata Steel heeft diezelfde focus. Staal maken is een hightech proces met een cruciale rol voor innovatie. De medewerkers van Tata Steel werken voortdurend aan het bedenken van slimme oplossingen om processen en producten verder te verbeteren. Dat is waardoor het staalbedrijf erin slaagt om topproducten te leveren aan zijn klanten, waarmee die zich in hun markten kunnen onderscheiden. Tegelijkertijd levert Tata Steel door product- en procesinnovaties een bijdrage aan het realiseren van een duurzame samenleving. Internationaal staat het toernooi in Wijk aan Zee bekend als “Het Wimbledon van het Schaken”