Jaarlijks maken we de stand op betreft de ledenaantallen en wordt de Verenigingprijs uitgereikt.We tellen in een paar berichtjes af. Als nummers 6 en 7 zijn geeindigd met allen per saldo 15 leden erbij in 2017:
6. LSG Leiden
7. SV Houten
LSG Leiden (151 leden, waarvan 37 jeugd) heeft het uitstekend gedaan afgelopen jaar en daardoor ook beloond met de 6e plaats. Ze kregen er 34 nieuwe leden bij (per saldo 15). Ze zijn ook een van de weinige verenigingen die deze winst vooral bij de volwassenen hebben behaald, hoewel ook hun jeugdafdeling het goed doet. Zou het helpen dat ze aan kop gaan in de Meesterklasse? Ze zijn zelfs genomineerd voor Sportploeg van het jaar in Leiden, dat zou een mooie bekroning zijn. Verder zie je ook nieuw aanbod, zoals het 1e Schafeltennistoernooi voor de jeugd. Ook is een heus beleidsplan voor de jeugd te vinden op hun site en is er een apart stuk over betrokkenheid van de ouders te lezen. Het clublokaal ziet er ook gezellig uit en laat zien dat er van alles gedaan kan worden.
Schaakvereniging Houten (42 leden, waarvan 24 jeugd) heeft per saldo er ook 15 leden bijgekregen. Ze zijn op plaats 7 geeindigd vanwege het net iets mindere aantal nieuwe leden (+24) in vergelijking met LSG. SV Houten kijkt op hun site alvast vooruit naar 2018, vanwege het 40 jarig jubileum. Dat gaat zeker goedkomen! Wat opvalt is ondanks het relatief kleine aantal leden er toch twee clubavonden zijn. De jeugd speelt in een schoolgebouw, de volwassenen in een cafe. 
Met het fraaie “Welkom geïnteresseerde schaker!” word je geinformeerd over de vele jeugdactiviteiten van SV Houten: trainingen, competitie, doorgeefschaak, kind-ouder toernooi, scholentoernooi of het behalen van examens.