Jaarlijks maken we de stand op betreft de ledenaantallen en wordt de Verenigingprijs uitgereikt.We tellen in een paar berichtjes af. Als nummers 8, 9 en 10 zijn geeindigd met allen per saldo 14 leden erbij in 2017:
8. Schaakclub Vegtlust – Maarssen
9. De Rode Lopers – Oosterhout
10. De Baronie – Breda
Schaakclub Vegtlust – Maarssen (79 leden) heeft van het drietal verenigingen de meeste nieuwe leden erbij gekregen (+28) en is daardoor op plaats 8 geeindigd. Bij SC Vegtlust staat de jeugd centraal met 53 jeugdleden om 26 volwassenen. Ook op hun website staat het helemaal vol met jeugdactiviteiten. 
Een greep uit hun aanbod: Aparte themaavonden, Kind-Ouder toernooi, scholenkampioenschappen, lessen al vanaf 5-6 jaar en Jeugd Grand Prix. 
Bij De Rode Lopers – Oosterhout (46 leden, waarvan 22 nieuw in 2017) en op plaats 9 geeindigd, is het een en al gezelligheid. Ook hier voornamelijk jeugdleden (36). Schaken is fun, is de slogan op hun website. Ook bij de Rode Lopers bruist het van de activiteiten. Ze hebben onlangs Anna Haast op bezoek gehad, organiseren het schoolschaaktoernooi voor de gemeente Oosterhout en zijn actief op social media. Een goed voorbeeld hoe je in korte tijd kunt groeien.
De Baronie – Breda (99 leden) is op plaats 10 geeindigd. Deze histiorische club bestond vorig jaar 125 jaar en dat hebben ze aangegrepen om hun club van nieuwe impulsen te voorzien. Ze hebben een jubileumcommissie geformeerd en per kwartaal een speciale activiteit georganiseerd. Niet alleen Anne Haast is op bezoek geweest, ook Jorden van Foreest heeft een simultaan verzorgd. Er is ook een 150 pagina dik jubileumboek verschenen, zie hun website. Met een aanwas van 21 nieuwe leden, waarvan 12 volwassenen, is dat een mooie prestatie voor deze schaakclub. Op naar de volgende 125 jaar!