Vincent Geeraets is de nieuwe internationaal vertegenwoordiger van de KNSB.

Vincent Geeraets is de nieuwe internationaal vertegenwoordiger van de KNSB. Hij is in deze functie de opvolger van Herman Hamers. Wie is ons nieuwe gezicht op de internationale congressen? Wat houdt de functie precies in? Je leest het in dit artikel. En natuurlijk laten we Herman Hamers als vertrekkende man ook aan het woord.

Door Frank Clevers, redacteur websites KNSB

Functie

Allereerst: wat houdt de functie in? De officiële benaming is ´Internationaal vertegenwoordiger van de schaakbond´ en dit houdt in dat deze persoon de KNSB vertegenwoordigt bij de jaarlijkse algemene vergaderingen van de Europese schaakunie (ECU) en de wereldschaakbond (FIDE).

Op die vergaderingen zijn vertegenwoordigers van de aangesloten federaties aanwezig. De benoeming van de Nederlandse vertegenwoordiger geschiedt door het bestuur van de KNSB. De vertegenwoordiger brengt namens Nederland zijn stem uit in goed overleg met het KNSB-bestuur en de directeur.

Herman Hamers.

Mooie leeftijd

We vroegen aan Herman Hamers wat de reden is van zijn terugtreden. Herman antwoordde: “De reden is dat ik het afgelopen jaar een ernstige oogontsteking heb gehad, waardoor ik met mijn rechteroog geen zicht meer heb. Verder ben ik in december 75 jaar geworden, ook een mooie leeftijd om te stoppen.”

Sinds 1995

Veel mensen in de schaakwereld weten niet beter dan dat Herman Hamers ´onze man´ bij de ECU en de FIDE was, want hij heeft dit heel erg lang gedaan. Herman Hamers was 9 jaar voorzitter van de KNSB (van 1994 tot 2003). Sinds 1995 woonde hij namens de KNSB de internationale congressen bij, eerst als KNSB-voorzitter, daarna als gedelegeerde. Van 2002 tot 2022 was hij ook President van Zone 1.1, de West-Europese zone. Herman werd in 2005 benoemd tot erelid van de KNSB.

Herman Hamers.

Met genoegen 

Hoe kijkt Herman Hamers erop terug? Herman: “Ik heb het altijd met genoegen gedaan, ondanks de meningsverschillen die er regelmatig waren met het FIDE-bestuur. Het boeiende is dat je samenwerkt met mensen uit bijna 200 verschillende landen met elk hun eigen cultuur. Je leerde ook de landen die je bezocht op een niet-toeristische wijze kennen. Hoogtepunten waren wel de presidentsverkiezingen eens in de vier jaar. Ook de bijeenkomsten van NOC*NSF waren leerzaam. Nederlandse sportbestuurders ontmoetten elkaar op Papendal. Er waren meer overeenkomsten dan verschillen per sport.”

Introductie

De opvolger van Herman Hamers is dr. mr. Vincent Geeraets. Een korte introductie: Vincent is 46 jaar, woont in Amsterdam en is universitair docent rechtsfilosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij is momenteel geen lid van een schaakvereniging, maar is wel persoonlijk lid van de schaakbond. Hij schaakte lang in clubverband bij HSP in Hoogezand (Groningen).

Fair play officer

Hoe kwam Vincent met de KNSB in contact? Vincent: “Ik ben met de directeur van de KNSB Dharma Tjiam in gesprek geraakt tijdens de Jeugd Olympiade vorig jaar in Eindhoven, waar ik fair play officer was vanuit mijn functie in de FIDE Fair Play Commissie. We kwamen te spreken over de vacature van internationaal vertegenwoordiger. Toen werd mijn interesse gewekt en uiteindelijk heeft het bestuur besloten om mij te benoemen. De benoeming geldt niet voor een bepaalde periode, maar we evalueren wel regelmatig.”

Toevalligheid

Hoe is Vincent Geeraets in die FIDE Fair Play Commissie terechtgekomen? Het leven hangt soms van toevalligheden aan elkaar. Net als met de benoeming tot internationaal gedelegeerde kwam het door een toevalligheid. Vincent: “Ik had over sportrecht en doping geschreven en die publicaties werden opgemerkt door de toenmalig voorzitter van de Fair Play Commissie die dat ook als interessegebied had. Zo zijn we met elkaar in contact gekomen.”

De zaak Carlsen-Niemann hield de gemoederen bezig.

Vals spelen

Vincent vindt het leuk om zich met het aspect van fair play in het schaken bezig te houden en natuurlijk is het ook belangrijk en wordt eigenlijk alleen maar steeds belangrijker omdat er steeds meer manieren komen om vals te spelen.

Vincent: “Ik vind het heel leuk om me erin te verdiepen hoe we toernooien kunnen inrichten zodat er niet vals gespeeld kan worden. Ik zat ook in het onderzoekspanel van de zaak Carlsen-Niemann. Dit is allemaal best belangrijk, want het gevaar van vals spel is best wel groot, zeker als het net iets onder de top zit. Je wil ook niet dat mensen zomaar beschuldigingen gaan uiten zoals in die zaak Carlsen-Niemann is gebeurd, want een beschuldiging blijft altijd aan iemand kleven.”

Leuk, spannend en belangrijk

Je moet wel een echte vergadertijger zijn om vergaderingen van de ECU en de FIDE leuk te vinden, want die zijn niet snel afgelopen en er is vaak sprake van intriges en gedoe achter de schermen. Toch? Vincent kijkt daar niet tegenop. “Ik kan daar wel mee uit de voeten en ik vind het heel leuk en spannend en ben ook wel benieuwd hoe dat gaat op die congressen, vooral als bij een FIDE-congres een president wordt gekozen. Ik vind het ook belangrijk dat Nederland goed wordt vertegenwoordigd. Ik heb er zin in.”