Veelgestelde vragen

Home / Voor scholen / Introductie van schaken op school / Veelgestelde vragen

Heb je een budget voor schaaklessen?

  • In veel gemeenten kun je een beroep doen op bepaalde fondsen, zoals het leerkansenbudget of het jeugdsportfonds. Of laat schaken toevoegen aan het naschoolse aanbod. Denk ook aan potjes voor speciale activiteiten. Veel scholen laten de ouders zelf kiezen waaraan die worden besteed.
  • Heb jij al een budget voor de lessen of wil je de kosten volledig betalen vanuit eigen bijdragen van deelnemers? Dan heb je meer mogelijkheden om lesgevers in te huren en materialen te kopen.

Wil je een schaaktrainer inhuren?

  • Is er geen of weinig budget, dan zal waarschijnlijk een vrijwilliger les geven. Vaak gaat het om een lid van een lokale schaakvereniging of een schakende ouder. Het wordt wel steeds gebruikelijker om een vrijwilliger een vergoeding te geven.
  • Wij kunnen je een lijst met gediplomeerde schaaktrainers in de omgeving geven. Je zoekt daarna zelf contact met een trainer en spreekt een prijs af.
  • In diverse steden en regio’s zorgt een organisatie voor een compleet pakket van schaaklessen, inclusief lesmateriaal, spellen en trainer. 

Beschik je over voldoende schaakmateriaal?

  • Voor schaaklessen op school zijn minstens tien sets van identieke borden en stukken nodig. Bij ons is de speciale leskist van SpeelZ te krijgen. Deze kist bevat lesmateriaal, tien sets van borden en stukken en een demobord. Jij betaalt in het begin alleen voor het lesmateriaal, de rest is in bruikleen. Na twee jaar kun je de leskist voor 50 euro kopen of kosteloos terugsturen. Voorwaarde is dat je minstens tien lespakketjes per jaar afneemt. Zo’n pakketje bevat een werkboekje en een Chesstutor voor 12,50 euro per leerling.
  • Je kunt ook meteen tien sets van borden en stukken kopen. In onze webwinkel koop je al voor ongeveer 10 euro een geschikte set.

Bied je schaaklessen via werkboekjes in de klas aan of alleen online in het computerlokaal?

  • Worden werkboekjes volgens de Stappenmethode gebruikt? Dan bepaalt de lesgever om welke boekjes het gaat. Dat hangt af van de leeftijden en het schaakniveau van de kinderen.
  • Kinderen kunnen online schaaklessen volgen via de methode Chessity. Jij hebt hiervoor accounts nodig. Je bestelt deze per 10, 25 of 50 stuks via de website van Chessity. Je betaalt per account een bedrag tussen de 5 en 10 euro, afhankelijk van het aantal dat je bestelt. Ook een los account van 15 euro is mogelijk. Bij het eerste gebruik van Chessity in de klas kunnen vrijwilligers helpen.

Wat kost een geheel verzorgde serie van schaaklessen?

  • De prijs wordt bepaald door de groepsgrootte, de ervaring van de lesgever en de benodigde les- en spelmaterialen. Houd per leerling rekening met 3 tot 6 euro per uur.