Kampioenschappen voor schoolteams

Home / Voor scholen / Kampioenschappen voor schoolteams

Wij organiseren in vier categorieën Nederlandse kampioenschappen voor schoolteams. Deze categorieën zijn:

  • basisonderwijs middenbouw;
  • basisonderwijs algemeen (bovenbouw);
  • voortgezet onderwijs eerste twee leerjaren;
  • voortgezet onderwijs algemeen (bovenbouw).

Basisonderwijs middenbouw
Van november tot en met april worden plaatselijke kwalificatietoernooien voor het NK georganiseerd. Hieraan doen schoolteams met leerlingen uit de groepen 3, 4 en 5 mee. Voor deze kinderen is het vaak de eerste ervaring met een schaaktoernooi. Ongeveer dertig teams plaatsen zich voor de landelijke finale in juni.

Basisonderwijs algemeen (bovenbouw)
Aan de schaakcompetitie voor basisonderwijs algemeen (bovenbouw) doen bijna tienduizend leerlingen mee! Ze spelen in schoolteams van vier. De competitie start met lokale kampioenschappen in de periode van november tot en met januari. Vervolgens zijn er regionale kampioenschappen in februari en maart en tot slot landelijke finales in mei en juni. Aan de landelijke finales doen veertig teams mee. 

Voortgezet onderwijs
Dit NK start met drie online kwalificatietoernooien in november en december. Scholen kunnen teams aanmelden die bestaan uit minimaal vier spelers in een bepaalde categorie: de eerste twee leerjaren of algemeen (bovenbouw). Uit elk kwalificatietoernooi plaatsen zich de sterkste twee teams voor de finale in januari. Teams hebben dus drie kansen om de finale te halen. De landelijke finale vindt plaats bij het Tata Steel Tournament, het grootste schaaktoernooi van ons land.

Vraag de lokale schaakvereniging of die een plaatselijk kwalificatietoernooi organiseert. Of kijk voor meer informatie op de site van het NK Schoolschaak.