De zeven koppels die deelnamen aan het officieuze NK voor partners. (foto Wim Zwinkels)

In het kader van het 150-jarig bestaan van de KNSB vond op zaterdag 11 november een bijzonder kampioenschap plaats: het Nederlands Kampioenschap voor partners. Dit toernooi werd georganiseerd door het Leidsch Schaakgenootschap in het Denksportcentrum Leiden.

Het toernooi(tje) werd opgezet als aardigheid om er samen een leuke en gezellige (schaak-)dag van te maken vanwege het bijzondere jubileum van de KNSB. Geen heel serieus en officieel kampioenschap, maar een officieus NK. Maar toen men eenmaal achter de borden zat, werd er uiteraard wel volop gestreden.

Zeven ‘schaakstellen’

Het format was een rapid-tweetallentoernooi met geldprijzen voor de eerste drie koppels. Er deden zeven ‘schaakstellen’ mee, allemaal koppels die voldeden aan de ‘voorwaarde’ dat ze niet zomaar een tweetal vormden maar een koppel met een (liefdes-)relatie. In Nederland blijken best wel wat sterke schakers en schaaksters een relatie met elkaar te hebben. Want onder de zeven koppels bevonden zich vier IM’s, twee WGM’s, één WFM en één CM.

Het was gezellig, maar nu hebben Bianca de Jong-Muhren (links) en Anne Haast even alle aandacht voor hun partij. (foto Wim Zwinkels)

Spektakel

De eerste ronde leverde meteen al spektakel op met een overwinning van Judith van Amerongen op Mark van der Werf en Robin Duson op Jan-Willem de Jong. Deze ouverture was de inleiding tot een tweestrijd tussen Duson/Manshanden en de ratingfavorieten Kuipers/Haast. Het onderlinge duel eindigde in 1-1 met een knappe overwinning van Nick Manshanden op Anne Haast. Helaas voor hen kwamen zij in de laatste twee ronden niet verder dan 1-1 waardoor het toernooi uiteindelijk toch de verwachte winnaars kreeg.

Het “podium” van het officieuze NK voor partners: de winnaars van de envelopjes. (foto Wim Zwinkels)

Uitslag

De drie ‘envelopjes met inhoud’ gingen naar:

  1. WGM Anne Haast en IM Stefan Kuipers
  2. Robin Duson en Nick Manshanden
  3. WFM Maaike Keetman en CM Vjekoslav Nemec

De overige vier deelnemende koppels waren:

  • WGM Bianca de Jong-Muhren en IM Jan-Willem de Jong
  • IM Mark van der Werf en Esther de Kleuver
  • IM Thomas Willemze en Amy van Zutphen
  • Judith van Amerongen en Eddy Faverey