De vorige drager van de Euwe-ring, Eddy Sibbing, geeft de ring door aan Zhaoqin Peng.

In het Max Euwe Centrum in Amsterdam is onder grote belangstelling de Euwe-ring uitgereikt aan Zhaoqin Peng. De vorige drager van de Euwe-ring, Eddy Sibbing, heeft de ring doorgegeven aan Zhaoqin Peng, die daarmee de eerste vrouwelijke drager van de ring is.

De Euwe-ring is een naar Max Euwe vernoemde onderscheiding voor iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor het schaken in Nederland. Max Euwe was de enige Nederlandse wereldkampioen ooit (van 1935 t/m 1937).

Jeugd

Eddy Sibbing zegt dat hij het zelf belangrijk vindt dat de drager van de Euwering zich niet alleen verdienstelijk maakt voor het schaken in het algemeen, maar ook voor de jeugd. En aan dat laatste criterium voldoet Peng, want zij is vooral actief als trainer van de jeugd. Zhaoqin Peng is trots en beschouwt het dragen van deze ring als een zeer grote eer. Zij reageerde verrast. Zij had het helemaal niet verwacht.

Uit China

Zhaoqin Peng (Kanton, 8 mei 1968) is van Chinese afkomst. In China werd zij drie keer nationaal kampioene (in 1987, 1990 en 1993). In 1995 emigreerde ze naar Nederland. In 2004 kreeg Peng als eerste Nederlandse vrouw de titel van grootmeester (GM) toegekend door de FIDE.

Veertien titels

Peng werd in 1997 en van 2000 tot en met 2011 nationaal kampioen van Nederland bij de vrouwen. Sinds 2000 domineerde zij het Nederlandse vrouwenschaak. In juli 2018 veroverde ze, op haar 50e, de 14e titel. Ze is daarmee een boegbeeld voor schakende meisjes in Nederland en ver daar buiten.

Eerdere dragers

Eerdere dragers van de ring zijn: Max Euwe, Hans Bouwmeester, Jan Timman, Hans Böhm, Hans Ree, Genna Sosonko, Cor van Wijgerden en Eddy Sibbing. Zie ook:

Website Max Euwe Centrum