Op 21 en 22 september werd in het Olympus College in Arnhem het eerste kwalificatietoernooi van het seizoen voor de A- en B jeugd en de C meisjes gespeeld. Met 55 deelnemers was het goed bezet. Zeker omdat voor het eerst ook de nieuwe leeftijdsgrens van tot en met 18 jaar gold voor de A categorie. In 2020 geldt namelijk voor alle kampioenschappen voor de A categorie deze nieuwe leeftijdsgrens (geboren in of na 2002). Voor de oudere jeugd van 19 jaar en ouder rest de categorie studenten / t/m 25 jaar.

A-groep

In de A groep waren er in eerste instantie zes 2000 plussers, maar Job Emans (2045) uit Amsterdam meldde zich vlak voor aanvang af. Drie van de overgebleven 2000 plussers wisten zich ook te plaatsen: Mick van Randtwijk, Dries Wedda en Gilian Honkoop. Tim Grutter en Jord Ypma werden 4e en 5e. Jelmer van Aken, vorig jaar nog de verrassing van de eerste kwalificatie, kon dit keer niet verrassen en werd 6e. In totaal 10 deelnemers, maar geen A meisjes in Arnhem.

B-groep

Bij de B groep streden 26 jongens en 4 meisjes om 4 tickets (3 algemeen en 1 meisje). Halverwege stonden 2 meisjes aan de leiding, Cato de Zoeten en Wendy Huang, aangevuld met de 9-jarige Tommy Grooten. Dat zou pas een verrassing zijn. Uiteindelijk eindigden toch nog de top 4 in rating ook op de bovenste plaatsen. De tickets gingen  naar  William .Shakhverdian, Sasa Albers, Arthur de Winter en Marieke van Essen. Tommy Grooten werd 5e, Cato 6e en Wendy 8e. Omdat zowel Cato als Wendy al geplaatst zijn voor het NK jeugd (beiden zijn NK kampioen), ging het ticket naar Marieke van Essen. Marieke (17e algemeen) had nipt 1,5 weerstandspunt meer dan Veronique Bogouslavskii (18e algemeen).

C-meisjes

Bij de C meisjes lag het veld ook heel dicht bij elkaar. Lauri Maris plaatste zich het eenvoudigst, door remise tegen haar voornaamste concurrenten te spelen en de andere partijen allemaal te winnen. Manastiva Basa en Jule Cordes werden op een punt van Lauri, 2e en 3e en plaatste zich ook. Stella Honkoop (op rating 3e) greep mis. Ze was na twee nederlagen tegen Jule en Lyne Bruggink op de eerste dag kansloos voor de top 3 en trok zich terug.

Lekker buffet

De organisatie werd verzorgd door de Arnhemse Schaak Academie. Zij hadden voor alle deelnemers een lekker buffet georganiseerd op de zaterdagavond, zodat alle spanning van de eerste drie wedstrijden even los gelaten kon worden waarna nog een avondronde (19.00-21.00 uur) volgde.

Op 16 en 17 november is alweer de tweede kwalificatie van in totaal vier in Amstelveen. De inschrijving is geopend.